Rizses lecsó

vegetáriánus rizses lecsó

Rizses lecsó egy finom, laktató egytálétel.

Ez egy alaprecept és vegetáriánus/vegán változat, de lehet belerakni szalonnát, kolbászt vagy virslit is.

Hozzávalók:

  • 6 db paprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kis vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 teáskanál  fűszerpaprika
  • bors
  • 10 dkg rizs

Rizses lecsó recept:

1 A rizses lecsóhoz először vágd félbe és szeleteled fel a vöröshagymát.

2. Aprítsd fel a fokhagymát.

3. Csumázd ki a paprikát és darabold fel.

4. Darabold fel a paradicsomot.

5. Mosd át a rizst.

6. Melegítsd fel az olajat edényben, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.

7. Add a hagymához a feldarabolt paprikát és pirítsd meg.

8. Húzd le a tűzről, szórd meg a fűszerpaprikával, keverd el, és öntsd fel 1 dl vízzel.

9. Add hozzá a felaprított fokhagymát, paradicsomot, sózd, borsozd.

10.  Fedő alatt alacsony-közepes lángon főzd tovább.

11. Amikor a paprika nagyjából megpuhult, pótold a vizet, mert a rizs sok folyadékot magába fog szívni. Add a rizst a lecsóhoz és alacsony hőfokon főzd, míg a rizs meg nem puhul.

12. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki mennyire szaftosan, levesen szereti, e szerint adagold a vizet a rizses lecsóhoz.

Tippek a rizses lecsóhoz:

Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá csípős paprikát is.

Ha füstölt fűszerpaprikával készíted, akkor még különlegesebb lesz az íze, és hasonlít, mintha bográcsban készült volna.

Ha igazán szaftosan szeretnéd készíteni, adhatsz hozzá kevés passzírozott paradicsomot is.