Igazi magyar lecsó

igazi magyar lecsó

Így készül az igazi magyar lecsó (szerintünk), ez a finom, kiadós, laktató egytálétel.

Mindenkinek megvan a saját tuti lecsó receptje, ahány ház, annyi lecsó recept. De igaz ez az egyes nemzetekre is, hiszen minden nemzetnek megvan a saját lecsó változata.

Milyen az igazi magyar lecsó?

Az egyik dolog, ami megkülönbözteti a magyar lecsót a többi nemzetétől, hogy szalonnával, állati zsiradékkal készül.

A magyaros ételekre jellemző még a csípősség, így ha igazi magyar lecsót szeretnél, akkor erőspaprikát mindenképpen tegyél bele!

Sok vita van a lecsó fűszerezésével kapcsolatban is, egyesek szerint szentségtörés fűszerpaprikát rakni a lecsóba, de ha igazán magyaros ételt akarunk készíteni, a fűszerpaprika nem maradhat ki.

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg kolbász
  • 1 kg paprika
  • 2-3 hegyes erős zöldpaprika
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 db tojás
  • bors

Igazi magyar lecsó recept:

1 A magyar lecsóhoz kockázd fel a füstölt szalonnát.

2. Karikázd fel a kolbászt.

3. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

4. A paradicsomot kockázd fel.

5. A paprika csumáját távolítsd el, és darabold fel.

6. Tedd egy lábosba a szalonnát, és olvaszd ki a zsírját.

7. Ha kiolvadt a zsírja, add hozzá a kolbászt is, és süsd kicsit, hogy a kolbász is engedjen a zsírjából, majd vedd ki az edényből a szalonna és kolbász darabokat.

8. Tedd a zsírba a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.

9. Add hozzá a fokhagymát, ha a fokhagyma elkezd illatozni, húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.

10. Most jöhet a felakockázott paradicsom, ezzel is dinszteld kicsit.

11. Add a lecsó alaphoz a paprikát, öntsd fel egy kevés vízzel és időnként megkeverve főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

12. Közben üsd a tojásokat egy tálba, és egy kevés sóval habard el őket.

13. Amikor a lecsó nagyjából megfőtt, kóstold meg, és fűszerezd sóval, borssal.

14. Tedd bele a szalonna és kolbász darabokat.

15. Keverd hozzá a habart tojást, és főzd míg,  a tojás kicsit meg nem szilárdul. Fontos, hogy szaftos maradjon.

16. Az igazi magyar lecsót, friss ropogós kenyérrel tálald!