Eredeti ratatouille recept (francia lecsó)

eredeti ratatouille recept, francia lecsó

A francia lecsó annyira népszerű étel, hogy még Disney rajzfilm is készült róla L’ecsó címmel. Miben más a francia lecsó a magyar lecsótól, és hogyan készül az eredeti ratatouille, most megtudhatod.

Hozzávalók:

  • 1 db nagy padlizsán
  • 2 db közepes zsenge cukkini
  • 2 db kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színűek piros és sárga)
  • 4 db érett paradicsom
  • 3 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 3-4 szál friss kakukkfű
  • bors
  • olívaolaj

Eredeti ratatouille recept:

1 Az eredeti ratatouillet a zöldségek előkészítésével kell kezdeni. Mosd meg a padlizsánt, vágd le a két végét, és darabold 2-3 cm-es kockákra.

2. A cukkiniket szintén darabold 2-3 cm-es kockákra.

3. Távolítsd el a kaliforniai paprika csumáját, és magjait, és csíkozd fel.

4. A paradicsomot is darabold fel.

5. A vöröshagymát vágd nagyobb kockákra.

6. A fokhagymát aprítsd fel.

7. Melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg benne a paprikát, majd vedd ki az edényből.

8. Hasonlóan pirítsd meg egyesével a cukkinit és a padlizsánt is. Azért kell külön csinálni, hogy a zöldségeknek legyen helyük pirulni, ne csak párolódjanak. Ha az olívaolaj elfogyna, akkor közben mindig pótold.

9. Végül a vöröshagymát és a paradicsomot pirítsd meg kevergetve. Ha már kicsit megpirultak, sózd meg, ettől levet fog ereszteni, és add hozzá a fokhagymát.

10. Tedd vissza a korrában megpirított zöldségeket, paprikát, cukkinit, padlizsánt.

11. Fűszerezd sóval, borssal, és tedd hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet.

12. Fedő alatt, alacsony lángon főzd a  ratatouillet, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

A francia lecsót melegen és hidegen is lehet fogyasztani például egy jó ropogós bagettel, de diétás köretként is megállja a helyét húsok mellé.

Nézd meg ezeket is:

Francia receptek gyűjteménye