A peperonata, azaz az olasz lecsó kaliforniai paprikából készül, és természetesen olívaolajjal. Általában előételként vagy köretként tálalják, de főételként is fogyasztható. A peperonatát gyakran bruschettára kenik, vagy tésztával vagy rizzsel tálalják.
Hozzávalók:
- 1 kg kaliforniai paprika (2 db piros, 1 db sárga, 1 db zöld)
- 50 dkg paradicsom
- 1 db lilahagyma
- friss bazsalikom
- extraszűz olívaolaj
- só
- bors
Peperonata olasz lecsó recept:
1 A peperonatahoz első lépsként meg kell hámozni a kaliforniai paprikákat egy éles zöldséghámozóval.
2. Szedd ki a csumáját a meghámozott paprikáknak, vágd ki a paprika ereit, és csíkozd fel hosszában.
3. Hámozd meg a paradicsomokat, vágj egy kereszt alakú metszést a paradicsomokon, és tedd őket forró vízbe, utána könnyen le lehet szedni a héját.
4. Vágd négybe a meghámozott paradicsomokat, távolítsd el a magokat, és kockázd fel a paradicsom húsát.
5. Pucold meg a lilahagymát, vágd félbe, majd csíkozd fel.
6. Melegítsd fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, tedd bele a hagymát, adj hozzá egy csipet sót és párold meg a hagymát.
7. Add a paprikát a hagymához, sózd meg és kevergetve pirítsd kb. 6-8 percig.
8. Add hozzá a paradicsomot, keverd össze, és fedő alatt alacsony lángon főzd kb. 30 percig.
9. Mielőtt lekapcsolnád a gázt fűszered frissen őrölt borssal, friss bazsalikommal és locsold meg egy kevés olívaolajjal.
kép: canva.com