Paradicsom hámozás házilag – 5 bevált módszer

paradicsom hámozás házilag

A paradicsom a lecsó egyik fő alapanyaga, és vannak, akik a héja nélkül szeretik felhasználni. Milyen módszerek vannak a paradicsom hámozására házilag? Bemutatunk 5 bevált módszert és praktikát.

Paradicsom hámozás – a legegyszerűbb módszer

Mivel a lecsóba a paradicsom darabolva kerül bele, így a legegyszerűbb módszer, ha cikkekre vágod a paradicsomot, és a cikkekről egyenként egy éles késsel levágod a paradicsom héját.

paradicsom hámozás

make food & drink GIFs like this at MakeaGif

 

Paradicsom hámozás forró vízzel

Talán ez a leghagyományosabb módszer a paradicsom héjának az eltávolítására, nagyagyáink is így csinálták. A paradicsom alján egy éles késsel egy x alakú bevágást kell készíteni.

Ezt követően a paradicsomokat forrásban lévő vízbe kell tenni kb. 40 másodpercre. Az is jó megoldás, ha a paradicsomokat egy tálba teszed, és forró vízzel leöntöd.

Ezt követően a paradicsomokat jéghideg vízbe kell tenni, és körülbelül 1 perc múlva a paradicsom héja elkezd leválni, és könnyen le lehet húzni.

Mivel a paradicsomot nem akarjuk megfőzni, csak meghámozni, ezért fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig a forró vízben, és utána jéghideg vízbe tegyük, hogy vissza tudjon hűlni.

Paradicsom hámozás mikróban

Ez a módszer kicsit hasonlít a hagyományos paradicsom hámozáshoz, csak forró víz helyett mikrózni kell a paradicsomokat.

Ugyanúgy egy x alakú bemetszést kell csinálni a paradicsomokon, egy tálba tenni őket, majd 90 másodpercig a mikróba magas teljesítményen.

A mikrózott paradicsomokat tedd jéghideg vízbe, és amikor kihűltek, akkor húzd le a paradicsomok héját.

Paradicsom hámozás zsebsárkánnyal

Sok hobbiszakácsnak van otthon zsebsárkánya, amit nem csak a creme brulee karamell rétegének elkészítésére lehet használni, hanem akár a paradicsom pucolásánál is be lehet vetni.

Tedd a paradicsomot egy serpenyőbe, a lényeg, hogy tűzbiztos helyen legyen, és a zsebsárkánnyal pörzsöld körbe, ezt követően a héját könnyen el lehet távolítani. Széll Tamás is szokta ezt a módszert alkalmazni.

Paradicsom hámozás reszeléssel

Ha a paradicsomot nem egyben kell felhasználni, akkor a spanyolok módszere jó választás lehet. Vágd félbe a paradicsomot, és reszeld le. A végén a héja a kezedben marad, és már nem is kell bajlódni a paradicsom pucolásával.

Kiemelt kép: canva.com

Schema nem található.