A rácponty egy népszerű egytálétel, amit nyaranta, vagy karácsonykor is szoktak készíteni. Az étel jellegzetességét a lecsó adja. Ha előre megfőzött lecsóval készítjük, akkor ugyan valamivel több a munka vele, mintha csak a krumpli közé raknánk a paprikát, paradicsomot, de így sokkal, de sokkal finomabb lesz, így megéri a fáradtságot!
Lecsós rácponty hozzávalók:
- 60 dkg pontyfilé
- 4 evőkanál liszt
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 70 dkg krumpli
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál füstölt fűszerpaprika
- 2 dl tejföl
- só
- olaj
Lecsós rácponty elkészítése:
1 Főzd meg a krumplit.
2. A pontyfilét irdald be, egy éles késsel néhány miliméterenként vágd be úgy, hogy a bőre egyben maradjon, azt ne vágd át.
3. Sózd be a pontyfiléket és tedd félre.
4. Vágd félfőre a vöröshagymát és apríts fel 1 gerezd fokhagymát.
5. Karikázd fel a paprikát.
6. Kockázd fel a paradicsomot.
7. Melegíts egy kevés zsiradékot egy serpenyőben, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold meg.
8. Add hozzá a felkarikázott paprikát, sózd meg és pirítsd kicsit.
9. Add hozzá a paradicsomot és fokhagymát és párold kicsit.
10. Keverj hozzá 1 kávéskanál fűszerpaprikát és 1 kávéskanál füstölt fűszerpaprikát, öntsd fel egy kevés, kb. fél dl vízzel.
11. Fontos, hogy a lecsót nem kell készre főzni, maradjon roppanós a paprika, mert a sütőben még sülni fog.
12. Szeleteld fel a főtt krumplit kb. fél cm-es karikákra
13. Kenj ki egy kevés zsiradékkal egy tepsit, és tetőcserép szerűen rakd ki főtt krumpli karikákkal, és sózd meg.
14. Tedd a lecsót a krumpli tetejére.
15. Keverd össze a lisztet a fűszerpaprikával és forgasd meg benne a pontyfilét.
16. Bő olajban süsd elő a pontyot, először mindig a bőrös felét süsd, utána fordítsd meg.
17. Tedd a ponty filét a krumpli tetejére.
18. Keverd össze a tejfölt egy kiskanál fűszerpaprikával és sóval, és öntsd a rácponty tetejére.
19. Tedd a lecsós rácpontyot 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15-20 percig.