A lecsós gombapörkölt egy kedvelt magyaros, húsmentes és vegán étel. A lecsónak köszönhetően lesz igazán sűrű a szaftja, amitől annyira ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
- 1 kg gomba (csiperke)
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db. paradicsom
- 2 db. tv paprika
- 1,5 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
- 3 evőkanál olaj
Lecsós gombapörkölt elkészítése:
1 Szeleteled fel a gombát.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.
4. Melegítsd fel az olajat egy lábosban, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
5. Húzd le a lábost a tűzről, és keverd a hagymához a fűszerpaprikát.
6. Add a hagymához a fokhagymát, felkockázott paprikát és paradicsomot.
7. Öntsd fel egy kevés vízzel, és alacsony lángon főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
8. Egy botmixerrel pürésítsd a zöldségeket, ettől lesz finom, sűrű szaftja a gombapörköltnek. Ezt a lépést akár ki is hagyhatod, ha jobban szereted, hogy darabos.
9. Add a pörkölt alaphoz a felszeletelt gombát, és főzd, míg a gomba ki nem engedi a levét és össze nem esik.
10. Sózd, borsozd és párold puhára a lecsós gombapörköltet.
Milyen körettel tálaljuk a lecsós gombapörköltet?
Ha vegán variációt keresel, akkor durum főtt tészta, párolt rizs, bulgur jöhet szóba. Ha nem számít, hogy tojás is van a köretben, akkor a pörkölt klasszikus köretei közül választhatsz, galuska/nokedli, tarhonya, knédli. Ha diétás köretet szeretnél, akkor a diétás nokedli zabpehelylisztből vagy a karfiolrizs lehet jó választás.