Lecsós gombapörkölt

lecsós gombapörkölt nokedlivel

A lecsós gombapörkölt egy kedvelt magyaros, húsmentes és vegán étel. A lecsónak köszönhetően lesz igazán sűrű a szaftja, amitől annyira ellenállhatatlan.

Hozzávalók:

  • 1 kg  gomba (csiperke)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db. paradicsom
  • 2 db. tv paprika
  • 1,5 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • 3 evőkanál olaj

Lecsós gombapörkölt elkészítése:

1 Szeleteled fel a gombát.

2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.

4. Melegítsd fel az olajat egy lábosban, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.

5. Húzd le a lábost a tűzről, és keverd a hagymához a fűszerpaprikát.

6. Add a hagymához a fokhagymát, felkockázott paprikát és paradicsomot.

7. Öntsd fel egy kevés vízzel, és alacsony lángon főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

8. Egy botmixerrel pürésítsd a zöldségeket, ettől lesz finom, sűrű szaftja a gombapörköltnek. Ezt a lépést akár ki is hagyhatod, ha jobban szereted, hogy darabos.

9. Add a pörkölt alaphoz a felszeletelt gombát, és főzd, míg a gomba ki nem engedi a levét és össze nem esik.

10. Sózd, borsozd és párold puhára a lecsós gombapörköltet.

 

Milyen körettel tálaljuk a lecsós gombapörköltet?

Ha vegán variációt keresel, akkor durum főtt tészta, párolt rizs, bulgur jöhet szóba. Ha nem számít, hogy tojás is van a köretben, akkor a pörkölt klasszikus köretei közül választhatsz, galuska/nokedli, tarhonya, knédli. Ha diétás köretet szeretnél, akkor a diétás nokedli zabpehelylisztből vagy a karfiolrizs lehet jó választás.