Hogyan fűszerezzük a lecsót? Milyen fűszerek illenek a lecsóhoz? Cikkünkből megismerheted a 13 legjobb lecsó fűszert.
Lecsó fűszerek
Só
Mint minden ételbe, így a lecsóba is kell természetesen sót rakni. Vannak, akik itt meg is állnak a lecsó fűszerezésével, mert úgy gondolják, hogy az a legfontosabb, hogy a lecsóban a paprika és a paradicsom ízei érvényesüljenek.
Bors
Az őrölt bors szintén egy alapfűszer, ami kell a lecsóba. Érdemes frissen őrölt borsot használni.
Fűszerpaprika
A fűszerpaprika használata megosztó a lecsórajongók között. Vannak, akik szerint szentségtörés fűszerpaprikát tenni a lecsóba, hiszen a lecsó színét a paradicsomnak kell adnia. De egy magyaros ételnél nem hibázhatunk nagyot, ha rakunk bele fűszerpaprikát. Akik szeretik a csípős ízeket, használhatnak csípős fűszerpaprikát, az ínyencek meg füstölt fűszerpaprikát.
Chili
Akik szeretik a csípős ételeket, azok számára a chili is jó fűszer lehet a lecsóhoz.
Kömény
A kömény egy hagyományos magyar fűszer, ami a lecsóhoz is jól passzol. Mélységet és komplexitást ad az ételnek.
Majoranna
A majoranna egy kellemes, enyhén fás és citrusos aromájú fűszer, amely számos ételhez, így a lecsóhoz is kiválóan illik. A majoranna fűszeres jegyeivel fokozza a lecsó aromáját, és egy igazán különleges ízélményt nyújt.
Fokhagyma
A fokhagyma szintén olyan fűszer, ami jól áll minden magyaros ételnek, így a lecsónak is.
Cukor
A cukor is megosztó ízesítőnek számít, de nem újdonság, hogy a paradicsomos ételekbe cukrot raknak, gondoljunk csak a paradicsomlevesre. Az igazság az, hogy a cukor egy természetes ízfokozó. Sok paradicsomfajta tartalmaz természetes cukrot, de ez nem mindig elég intenzív ahhoz, hogy kiemelje a lecsó ízét. Egy kis hozzáadott cukor segíthet kiemelni ezt a természetes édességet és kiegyensúlyozni a savanykás ízeket.
Petrezselyem
A petrezselyem friss, zöld színe és jellegzetes illata életre kelti a lecsót. Frissességet és élénkséget ad az ételnek.
Kapor
A kapor egy megosztó fűszer, amit vagy imád valaki, vagy utál. Ez a nyári fűszer jól illik a nyári lecsóhoz, főleg a töklecsóhoz vagy a cukkinis lecsókhoz. A kapor karakteres íze remekül kiegészíti a lecsó édes-savanyú ízvilágát. Egy kis kaporral teljesen új dimenzióba léphet a lecsó íze.
Bazsalikom
Bár a bazsalikom inkább olasz fűszer, mint magyar, például a peperonata – olasz lecsó fő fűszere a bazsalikom. A magyaros lecsóhoz is használhatjuk. A bazsalikom friss, zöld színe és jellegzetes illata mediterrán hangulatot kölcsönöz a lecsónak. Frissességet és élénkséget ad az ételnek. A bazsalikom enyhén fűszeres, kissé édes íze remekül harmonizál a lecsó savanykás ízével. Egyensúlyt teremt az ízek között, és egy komplexebb ízélményt nyújt.
Oregánó
Az oregánó egy rendkívül aromás, sokoldalú fűszer, az olasz konyha egyik alapvető fűszere, jól illik a paradicsomos ételekhez, így a lecsóhoz adva egy kis mediterrán hangulatot kölcsönözhetünk.
Kakukkfű
A kakukkfű a ratatouille, azaz a francia lecsó fő fűszere. Ha mediterrán ízvilágú lecsót szeretnél készíteni, használd bátran.
Te milyen fűszerekkel szoktad készíteni a lecsót?