A francia lecsó annyira népszerű étel, hogy még Disney rajzfilm is készült róla L’ecsó címmel. Miben más a francia lecsó a magyar lecsótól, és hogyan készül az eredeti ratatouille, most megtudhatod.
Hozzávalók:
- 1 db nagy padlizsán
- 2 db közepes zsenge cukkini
- 2 db kaliforniai paprika (lehetőleg különböző színűek piros és sárga)
- 4 db érett paradicsom
- 3 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 3-4 szál friss kakukkfű
- só
- bors
- olívaolaj
Eredeti ratatouille recept:
1 Az eredeti ratatouillet a zöldségek előkészítésével kell kezdeni. Mosd meg a padlizsánt, vágd le a két végét, és darabold 2-3 cm-es kockákra.
2. A cukkiniket szintén darabold 2-3 cm-es kockákra.
3. Távolítsd el a kaliforniai paprika csumáját, és magjait, és csíkozd fel.
4. A paradicsomot is darabold fel.
5. A vöröshagymát vágd nagyobb kockákra.
6. A fokhagymát aprítsd fel.
7. Melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg benne a paprikát, majd vedd ki az edényből.
8. Hasonlóan pirítsd meg egyesével a cukkinit és a padlizsánt is. Azért kell külön csinálni, hogy a zöldségeknek legyen helyük pirulni, ne csak párolódjanak. Ha az olívaolaj elfogyna, akkor közben mindig pótold.
9. Végül a vöröshagymát és a paradicsomot pirítsd meg kevergetve. Ha már kicsit megpirultak, sózd meg, ettől levet fog ereszteni, és add hozzá a fokhagymát.
10. Tedd vissza a korrában megpirított zöldségeket, paprikát, cukkinit, padlizsánt.
11. Fűszerezd sóval, borssal, és tedd hozzá a kakukkfüvet, babérlevelet.
12. Fedő alatt, alacsony lángon főzd a ratatouillet, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
A francia lecsót melegen és hidegen is lehet fogyasztani például egy jó ropogós bagettel, de diétás köretként is megállja a helyét húsok mellé.
Nézd meg ezeket is: