Így készül az igazi magyar lecsó (szerintünk), ez a finom, kiadós, laktató egytálétel.
Mindenkinek megvan a saját tuti lecsó receptje, ahány ház, annyi lecsó recept. De igaz ez az egyes nemzetekre is, hiszen minden nemzetnek megvan a saját lecsó változata.
Milyen az igazi magyar lecsó?
Az egyik dolog, ami megkülönbözteti a magyar lecsót a többi nemzetétől, hogy szalonnával, állati zsiradékkal készül.
A magyaros ételekre jellemző még a csípősség, így ha igazi magyar lecsót szeretnél, akkor erőspaprikát mindenképpen tegyél bele!
Sok vita van a lecsó fűszerezésével kapcsolatban is, egyesek szerint szentségtörés fűszerpaprikát rakni a lecsóba, de ha igazán magyaros ételt akarunk készíteni, a fűszerpaprika nem maradhat ki.
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg kolbász
- 1 kg paprika
- 2-3 hegyes erős zöldpaprika
- 50 dkg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 db tojás
- só
- bors
Igazi magyar lecsó recept:
1 A magyar lecsóhoz kockázd fel a füstölt szalonnát.
2. Karikázd fel a kolbászt.
3. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
4. A paradicsomot kockázd fel.
5. A paprika csumáját távolítsd el, és darabold fel.
6. Tedd egy lábosba a szalonnát, és olvaszd ki a zsírját.
7. Ha kiolvadt a zsírja, add hozzá a kolbászt is, és süsd kicsit, hogy a kolbász is engedjen a zsírjából, majd vedd ki az edényből a szalonna és kolbász darabokat.
8. Tedd a zsírba a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
9. Add hozzá a fokhagymát, ha a fokhagyma elkezd illatozni, húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát.
10. Most jöhet a felakockázott paradicsom, ezzel is dinszteld kicsit.
11. Add a lecsó alaphoz a paprikát, öntsd fel egy kevés vízzel és időnként megkeverve főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
12. Közben üsd a tojásokat egy tálba, és egy kevés sóval habard el őket.
13. Amikor a lecsó nagyjából megfőtt, kóstold meg, és fűszerezd sóval, borssal.
14. Tedd bele a szalonna és kolbász darabokat.
15. Keverd hozzá a habart tojást, és főzd míg, a tojás kicsit meg nem szilárdul. Fontos, hogy szaftos maradjon.
16. Az igazi magyar lecsót, friss ropogós kenyérrel tálald!