Hogyan készítsünk igazán finom szaftos lecsót? Elárulunk 3 praktikus tippet, amivel a lecsónak sok és nagyon ízletes lesz a szaftja!
Az első dolog ami szükséges a füstölt szalonna és a kolbász. A magyar lecsó jellegzetessége alapból a szalonna, de sokan ezt már kihagyják és olajjal készítik. Ha azt szeretnéd, hogy igazán finom legyen a lecsó szaftja, akkor mindenképpen füstölt szalonnával és kolbásszal készítsd, a kolbászból kisülő fűszeres zsír tovább gazdagítja a lecsó szaftját. A másik két tippet pedig a recepet leírásban fogod találni.
Hozzávalók:
- 10 dkg zsírszalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 db paradicsom
- 6 db tv paprika
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
Szaftos lecsó recept:
1 Hámozd meg a paradicsomokat, és kockázd fel.
2. Kockázd fel a zsírszalonnát és karikázd fel a kolbászt.
3. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
4. Darabold fel a paprikát.
5. Tedd egy edénybe a felkockázott zsírszalonnát és olvaszd ki a zsírját.
6. Amikor a szalonna engedett már egy kevés zsírt, add hozzá a kolbászt is, és pirítsd őket ropogósra.
7. Szedd ki a szalonna és kolbász darabokat és tedd félre.
8. Tedd a zsírba a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
9. Öntsd fel egy kevés vízzel és párold tovább, hogy a hagyma kellően szétfőjjön, ettől lesz finom a szaftja.
10. Ha elfőtte a vizet, add hozzá a kockára vágott paradicsomot és fokhagymát.
11. Öntsd fel egy kevés vízzel, sózd meg és főzd míg a paradicsom szaftossá nem kezd válni.
12. Keverd hozzá a fűszerpaprikát.
13. Add a paradicsomos alaphoz a feldarabolt paprikát is, és párold puhára.
Tippek a szaftos lecsóhoz
Ha főzés közben fedővel lefeded, még több szaftja lesz, de vannak, akik nem szeretik ezt a módszert, mert szerintük így túl híg lesz a lecsó szaftja.
Ha tojással, rizzsel, galuskával szeretnéd gazdagítani a lecsót, vedd számításba, hogy ezek sok szaftot felszívnak.
Ha szereted a csípőset, tehetsz bele erőspaprikát is, minél több féle paprikát használsz, annál finomabb lesz, például kápia paprika is kerülhet bele.
Tálaláskor kínálhatod a lecsóhoz a sült szalonnát és kolbászt.