A paradicsom a lecsó egyik fő alapanyaga, és vannak, akik a héja nélkül szeretik felhasználni. Milyen módszerek vannak a paradicsom hámozására házilag? Bemutatunk 5 bevált módszert és praktikát.
Paradicsom hámozás – a legegyszerűbb módszer
Mivel a lecsóba a paradicsom darabolva kerül bele, így a legegyszerűbb módszer, ha cikkekre vágod a paradicsomot, és a cikkekről egyenként egy éles késsel levágod a paradicsom héját.
Paradicsom hámozás forró vízzel
Talán ez a leghagyományosabb módszer a paradicsom héjának az eltávolítására, nagyagyáink is így csinálták. A paradicsom alján egy éles késsel egy x alakú bevágást kell készíteni.
Ezt követően a paradicsomokat forrásban lévő vízbe kell tenni kb. 40 másodpercre. Az is jó megoldás, ha a paradicsomokat egy tálba teszed, és forró vízzel leöntöd.
Ezt követően a paradicsomokat jéghideg vízbe kell tenni, és körülbelül 1 perc múlva a paradicsom héja elkezd leválni, és könnyen le lehet húzni.
Mivel a paradicsomot nem akarjuk megfőzni, csak meghámozni, ezért fontos, hogy ne hagyjuk túl sokáig a forró vízben, és utána jéghideg vízbe tegyük, hogy vissza tudjon hűlni.
Paradicsom hámozás mikróban
Ez a módszer kicsit hasonlít a hagyományos paradicsom hámozáshoz, csak forró víz helyett mikrózni kell a paradicsomokat.
Ugyanúgy egy x alakú bemetszést kell csinálni a paradicsomokon, egy tálba tenni őket, majd 90 másodpercig a mikróba magas teljesítményen.
A mikrózott paradicsomokat tedd jéghideg vízbe, és amikor kihűltek, akkor húzd le a paradicsomok héját.
Paradicsom hámozás zsebsárkánnyal
Sok hobbiszakácsnak van otthon zsebsárkánya, amit nem csak a creme brulee karamell rétegének elkészítésére lehet használni, hanem akár a paradicsom pucolásánál is be lehet vetni.
Tedd a paradicsomot egy serpenyőbe, a lényeg, hogy tűzbiztos helyen legyen, és a zsebsárkánnyal pörzsöld körbe, ezt követően a héját könnyen el lehet távolítani. Széll Tamás is szokta ezt a módszert alkalmazni.
Paradicsom hámozás reszeléssel
Ha a paradicsomot nem egyben kell felhasználni, akkor a spanyolok módszere jó választás lehet. Vágd félbe a paradicsomot, és reszeld le. A végén a héja a kezedben marad, és már nem is kell bajlódni a paradicsom pucolásával.
Kiemelt kép: canva.com