A menemen, más néven török lecsó, egy finom és egyszerű étel, melynek alapanyaga tojás, paradicsom, zöldpaprika és fűszerek. Hagyományosan reggelire fogyasztják, de bármikor remek választás lehet egy kiadósabb snackhez vagy könnyű vacsorához. Számos elkészítési módja létezik, itt egy alapreceptet mutatunk be.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olaj
- 3 db zöldpaprika
- 3 db közepes méretű paradicsom
- 1/2 teáskanál só
- 3 db tojás
Menemen, török lecsó recept
1. A menemenhez először vágd fel a paprikát, kb. fél centis kockákra.
2. Hámozd meg a paradicsomot, és kockázd fel.
3. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat.
4. Add hozzá a felkockázott paprikát, és süsd míg kicsit meg nem változik a színe.
5. Ekkor add hozzá a felkockázott paradicsomot is.
6. Keverd át, és fedő alatt alacsony lángon főzd, míg a paradicsom meg nem fő.
7. Ha úgy érzed, hogy a paradicsom nem ereszt elé levet, adhatsz hozzá egy kevés forró vizet.
8. Üsd a tojásokat a serpenyőbe és folyamatosan kevergetve süsd tovább. Ha szeretnéd a tojásokat előtte egy kis tálban elhabarhatod és úgy adhatod hozzá, de mehetnek egyől a serpenyőbe habarás nélkül is, ahogy a lenti videóban is látszik.
9. Fűszerezd sóval.
10. Kevergetve süsd tovább, míg a tojás kicsit meg nem szilárdul, de a menemen jellegzetessége, hogy krémes az állaga.
11. Frissen tálald friss kenyérrel.
Tippek a török lecsóhoz
Van olyan változat, ahol hagymát is raknak bele, és a végén petrezselyemmel szórják meg.
Sajttal is szokták készíteni, amit a főzés végén adnak hozzá.