A lecsós pörkölt egy kedvelt magyar fogás, amit készíthetünk sertéshúsból, de akár csirkemellből is.
Mindkét változat nagyon finom, a sertéshúsnak több főzési időre van szüksége, mint a csirkének.
A lecsós pörkölt kicsit más, mint a pörkölt lecsó alappal, ugyanis a lecsós pörkölt esetében a paprika és paradicsom aránya nagyobb, és a főzés végün kerül az ételhez.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéslapocka/sertéscomb/csirkemell
- 3 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db paradicsom
- 4 db tv paprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- só
- bors
- sertészsír vagy szalonna
Lecsós pörkölt recept:
1 Kockázd fel a húst.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Melegítsd fel a zsírt egy lábosban. Ha szalonnát használsz, akkor kockázd fel, és olvaszd fel a zsírját.
4. Tedd a vöröshagymát és a fokhagymát a felmelegedett zsiradékba. Adj hozzá egy csipet sót, és alacsony/közepes lángon időnként megkeverve párold üvegesre.
5. Ha a hagyma megpuhult, keverd hozzá a fűszerpaprikát, de nagyon fontos, hogy alacsony hőfokon legyen a lábos.
6. Add a hagymás alaphoz a felkockázott húst, és keverd össze.
7. Fedő alatt alacsony hőfokon főzd a pörköltet, a hús levet fog engedni, így lesz egy kis szaftja, és nem fog odaégni.
8. Keverd hozzá a sűrített paradicsomot, és öntsd fel egy kevés vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen.
9. Vágd fel nagyobb darabokra a paprikát és a paradicsomot. Ha szeretnéd, hámozd meg a paradicsomot.
10. Add a pörkölthöz a paprikát, paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, és ha sertéshúst használsz őrölt köménnyel. Öntsd hozzá még kb. 1 dl vizet, és fedő alatt főzd tovább.
11. Kb. 10-15 perc múlva elkészül a lecsós pörkölt, tálalhatod friss kenyérrel, nokedlivel, tarhonyával, rizzsel.