Lecsós pörkölt

lecsós pörkölt tésztával

A lecsós pörkölt egy kedvelt magyar fogás, amit készíthetünk sertéshúsból, de akár csirkemellből is.

Mindkét változat nagyon finom, a sertéshúsnak több főzési időre van szüksége, mint a csirkének.

A lecsós pörkölt kicsit más, mint a pörkölt lecsó alappal, ugyanis a lecsós pörkölt esetében a paprika és paradicsom aránya nagyobb, és a főzés végün kerül az ételhez.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka/sertéscomb/csirkemell
  • 3 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db paradicsom
  • 4 db tv paprika
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • bors
  • sertészsír vagy szalonna

Lecsós pörkölt recept:

1 Kockázd fel a húst.

2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

3. Melegítsd fel a zsírt egy lábosban. Ha szalonnát használsz, akkor kockázd fel, és olvaszd fel a zsírját.

4. Tedd a vöröshagymát és a fokhagymát a felmelegedett zsiradékba. Adj hozzá egy csipet sót, és alacsony/közepes lángon időnként megkeverve párold üvegesre.

5. Ha a hagyma megpuhult, keverd hozzá a fűszerpaprikát, de nagyon fontos, hogy alacsony hőfokon legyen a lábos.

6. Add a hagymás alaphoz a felkockázott húst, és keverd össze.

7. Fedő alatt alacsony hőfokon főzd a pörköltet, a hús levet fog engedni, így lesz egy kis szaftja, és nem fog odaégni.

8. Keverd hozzá a sűrített paradicsomot, és öntsd fel egy kevés vízzel, úgy, hogy ne lepje el teljesen.

9. Vágd fel nagyobb darabokra a paprikát és a paradicsomot. Ha szeretnéd, hámozd meg a paradicsomot.

10. Add a pörkölthöz a paprikát, paradicsomot, fűszerezd sóval, borssal, és ha sertéshúst használsz őrölt köménnyel. Öntsd hozzá még kb. 1 dl vizet, és fedő alatt főzd tovább.

11. Kb. 10-15 perc múlva elkészül a lecsós pörkölt, tálalhatod friss kenyérrel, nokedlivel, tarhonyával, rizzsel.

lecsós pörkölt lábosban

Lecsós pörkölt - Lecso.info.hu

A lecsós pörkölt egy kedvelt magyar fogás, amit készíthetünk sertéshúsból, de akár csirkemellből is. Próbáld ki te is!

Típus: főétel

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 4 adag

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT60M

Összes idő: PT70M

Hozzávalók: