A főzőtökről a legtöbb embernek a tökfőzelék a rántott tök vagy a töltött tök jut az eszébe, pedig akár a lecsóba is kerülhet. Így készül a hagyományos töklecsó.
Hozzávalók:
- 4 db paprika
- 4 db paradicsom
- 1/2 db főzőtök, kb. 40 dkg
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- friss kapor – opcionális
- étolaj
Hagyományos töklecsó készítése:
1 A töklecsóhoz először a tököt készítsd elő. Vágd le a két végét, és egy krumplihámozóval hámozd meg. Vágd félben hosszában, és a magos részét kapard ki. A tök húsát kockázd fel.
2. Vágd félbe a vöröshagymát és szeleteld fel.
3. Aprítsd fel a fokhagymát.
4. Darabold fel a paradicsomot és a paprikát.
5. Melegítsd fel az olajat, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
6. Add a hagymához a paprikát a fokhagymát, és pirítsd kicsit.
7. Sózd és borsozd.
8. Add hozzá a paradicsomot és a tököt is.
9. Önts alá egy kevés, kb. fél deciliter vizet.
10. Fedő alatt közepes lángon főzd puhára a zöldségeket. Attól függően, hogy mennyire szaftosan szereted a lecsót, adagolhatsz hozzá még több vizet.
11. A végén keverd a töklecsóhoz a friss kaprot.
Tippek a töklecsóhoz
Ha szereted a csípőset, használhatsz csípős paprikát is.
Fűszerpaprikával is lehet ízesíteni.
A töklecsót tálalhatod friss ropogós kenyérrel, de körettel is, például rizzsel, bulgurral.