A lecsót az egész világon szeretik, egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom. Az egyik legtartalmasabb változata a cigánylecsó, amibe a paprikán és paradicsomon kívül káposzta és csirkehús is kerül. A káposzta miatt szokták szabolcsi lecsónak is hívni.
Hozzávalók:
2 adag
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 db egész csirkecomb
- 50 dkg paprika
- 2 db hegyes erős paprika
- 1 db paradicsom
- 25 dkg fejeskáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
Cigánylecsó káposztával:
1 A cigánylecsóhoz vágd félbe a csirkecombokat, sózd és borsozd.
2. Szeleteld fel a hagymát és aprítsd fel a fokhagymát.
3. Darabold fel a paprikákat és a paradicsomot.
4. A káposzta torzsáját vágd ki, és csíkozd fel.
5. Kockázd fel a szalonnát.
6. Egy edényben olvaszd ki a szalonna kockákat, majd tedd bele a csirkecombokat, pirítsd körbe, és vedd ki az edényből.
7. Tedd az edénybe vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
8. Add hozzá a fokhagymát és a paprikákat, és kevergetve főzd tovább.
9. Ha a paprika kicsit összesett, add hozzá a paradicsomot és a fűszerpaprikát, és keverd el.
10. Tedd bele az elősütött csirkecombokat, öntsd fel egy kevés vízzel, sózd, borsozd, és közepes lángon tovább.
11. Ha félig megpuhult, add hozzá a káposztát és, főzd míg minden meg nem puhul, és sűrű szaftos nem lesz a cigánylecsó.
A cigánylecsót punyával, azaz cigánykenyérrel szokták tálalni, aminek az elkészítését al alábbi videóban láthatod. A punya/bodag érdkessége, hogy nem késsel szokták szeletelni, hanem kézzel törik, és belemártogatják a lecsóba.