A caponata a szicíliai konyha egyik ékköve, amely a magyar lecsóhoz hasonlóan gazdag, ízletes zöldségekből készül. Ez a mediterrán finomság padlizsán, paprika, zeller és olívabogyó találkozása egy savanykás-édes paradicsomos alapban, amelyet bazsalikom tesz igazán illatossá. A szicíliai lecsó ugyanúgy lehet főétel vagy köret, mint a lecsó, és remekül illik húsokhoz, de magában is kiváló. Ha szereted a lecsó jellegzetes ízvilágát, a caponata egy izgalmas, új élmény lesz számodra, ami mégis ismerősnek hat majd.
Hozzávalók:
- 800 g padlizsán
- 500 g paprika vastaghúsú
- 100 g zellerszár
- 150 g hagyma
- 250 g hámozott paradicsom
- 100 g kimagozott zöld olívabogyó
- 1 csokor bazsalikom
- 50 ml fehérborecet
- 1 evőkanál cukor
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só
Caponata – szicíliai lecsó recept:
1 A caponata elkészítéséhez vágd a hagymát félbe, és szeleteld fel.
2. Pucold meg a zellerszárat, és darabold kb. 1,5 centis darabokra.
3. Melegítsd fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, tedd bele a hagymát és a zellert, és párold puhára közepes hőfokon kb. 10 perc alatt.
4. Közben csumázd ki a paprikát, távolítsd el a magokat, és darabold fel kb. 3×3 centis darabokra.
5. Egy másik edényben melegíts olajat, és bő olajban süsd meg a paprikákat 180 fokon, majd szedd ki szűrőlapáttal és tedd félre.
6. Amikor a hagymás alap már megpuhult, add hozzá a paradicsomot, és friss bazsalikomot, és főzd tovább közepes lángon kb. 20 percig. Ha szükséges, kevés vizet adhatsz hozzá.
7. Darabold fel a padlizsánt 2 centis kockákra, és süsd meg bő olajban. Szedd ki egy szűrőlapáttal, és tedd konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa.
8. Amikor a hagymás paradicsomos alap már megpuhult, keverd hozzá a sült paprikát és süld padlizsánt és a zöld olívavogyót.
9. Fűszerezd sóval és cukorral és keverd össze.
10. Emeld fel a hőfokot, és keverd a caponatahoz a fehérborecetet. Addig főzd magas hőfokon, míg az ecet el nem párolog.
11. Már el is készült a caponata, azaz szíciliai lecsó, tálaláskor díszítsd friss bazsalikommal.
A caponta elkészítését megnézheted az alábbi videóban
Hogyan fogyasszuk a caponatat?
A caponatát sokféle képpen használjuk, lehet köret grillezett húshoz, halhoz vagy tésztához.
Zsömlével vagy pirítóssal kínálva remek előétel.
Tésztával vagy rizzsel kombinálva önálló vega főételként is fogyasztható.
kép: canva.com