Caponata – szicíliai lecsó

caponata szicíliai lecsó

A caponata a szicíliai konyha egyik ékköve, amely a magyar lecsóhoz hasonlóan gazdag, ízletes zöldségekből készül. Ez a mediterrán finomság padlizsán, paprika, zeller és olívabogyó találkozása egy savanykás-édes paradicsomos alapban, amelyet bazsalikom tesz igazán illatossá. A szicíliai lecsó ugyanúgy lehet főétel vagy köret, mint a lecsó, és remekül illik húsokhoz, de magában is kiváló. Ha szereted a lecsó jellegzetes ízvilágát, a caponata egy izgalmas, új élmény lesz számodra, ami mégis ismerősnek hat majd.

Hozzávalók:

  • 800 g padlizsán
  • 500 g paprika vastaghúsú
  • 100 g zellerszár
  • 150 g hagyma
  • 250 g hámozott paradicsom
  • 100 g kimagozott zöld olívabogyó
  • 1 csokor bazsalikom
  • 50 ml fehérborecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj

Caponata – szicíliai lecsó recept:

1 A caponata elkészítéséhez vágd a hagymát félbe, és szeleteld fel.

2. Pucold meg a zellerszárat, és darabold kb. 1,5 centis darabokra.

3. Melegítsd fel az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben, tedd bele a hagymát és a zellert, és párold puhára közepes hőfokon kb. 10 perc alatt.

4. Közben csumázd ki a paprikát, távolítsd el a magokat, és darabold fel kb. 3×3 centis darabokra.

5. Egy másik edényben melegíts olajat, és bő olajban süsd meg a paprikákat 180 fokon, majd szedd ki szűrőlapáttal és tedd félre.

6. Amikor a hagymás alap már megpuhult, add hozzá a paradicsomot, és friss bazsalikomot, és főzd tovább közepes lángon kb. 20 percig. Ha szükséges, kevés vizet adhatsz hozzá.

7. Darabold fel a padlizsánt 2 centis kockákra, és süsd meg bő olajban. Szedd ki egy szűrőlapáttal, és tedd konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felitassa.

8. Amikor a hagymás paradicsomos alap már megpuhult, keverd hozzá a sült paprikát és süld padlizsánt és a zöld olívavogyót.

9. Fűszerezd sóval és cukorral és keverd össze.

10. Emeld fel a hőfokot, és keverd a caponatahoz a fehérborecetet. Addig főzd magas hőfokon, míg az ecet el nem párolog.

11. Már el is készült a caponata, azaz szíciliai lecsó, tálaláskor díszítsd friss bazsalikommal.

A caponta elkészítését megnézheted az alábbi videóban

Hogyan fogyasszuk a caponatat?

A caponatát sokféle képpen használjuk, lehet köret grillezett húshoz, halhoz vagy tésztához.

Zsömlével vagy pirítóssal kínálva remek előétel.

Tésztával vagy rizzsel kombinálva önálló vega főételként is fogyasztható.

kép: canva.com

Caponata - szicíliai lecsó - Lecso.info.hu

A caponata a szicíliai konyha egyik ékköve, amely a magyar lecsóhoz hasonlóan gazdag, ízletes zöldségekből készül. Ez a mediterrán finomság padlizsán, paprika, zeller és olívabogyó találkozása egy savanykás-édes paradicsomos alapban, amelyet bazsalikom tesz igazán illatossá. A szicíliai lecsó ugyanúgy lehet főétel vagy köret, mint a lecsó, és remekül illik húsokhoz, de magában is kiváló. Ha szereted a lecsó jellegzetes ízvilágát, a caponata egy izgalmas, új élmény lesz számodra, ami mégis ismerősnek hat majd.

Típus: főétel

Nemzeti konyha: olasz

Recept Mennyisége: 4 adag

Előkészítési idő: 30M

Főzési idő: 40M

Összes idő: 70M

Hozzávalók: