A lecsó, mint étel, világszerte számos változatban létezik. Görögországban a briam , azaz a görög lecsó sütőben a mediterrán konyha egyik legkedveltebb étele. A sült zöldségek, a fűszerek és az olívaolaj tökéletes harmóniája teszi ezt az ételt különlegessé. Főételként és köretként is lehegy fogyasztani.
Hozzávalók:
- 3 db burgonya
- 3 db cukkini
- 2 db padlizsán
- 4 db kis paradicsom
- 2 vöröshagyma
- 2 db kápia paprika
- petrezselyem
- némi fodormenta
A szószhoz
- 2 db paradicsom nagyobb
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 ml olívaolaj
- 200 ml víz
- só
- bors
Briam – görög lecsó sütőben recept
1 A briamhoz melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Pucold meg a krumplit és kockázd fel.
3. Kockázd fel a cukkinit.
4. Kockázd fel a padlizsánt.
5. Kockázd fel a paradicsomot.
6. Vágd nagyobb darabokra a hagymát.
7. Darabold fel a kápia paprikát.
8. Aprítsd fel a petrezselymet és a fodormentát.
9. Tedd az összes zöldséget a sütőtálba.
10. Készítsd el a szószt a tetejére. Darabold fel a paradicsomot és tedd egy késes aprítóba. Add hozzá a fokhagymát, olívaolajat, vízet, sót, borsot, és turmixold össze.
11. Öntsd a paradicsomszószt a zöldségekre és keverd össze.
12. Önts a zöldségek alá 2 dl vizet.
13. Egy darab sütőpapírt gyűrj össze, márts be vízbe, majd fedd be vele a sütőtálat.
14. Tedd a briamot a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd egy órát.
15. Vedd le a tetejéről a sütőpapírt és süsd még 30 percig.